Znatiželjni kraljević Lala, Magda Szabó

Znatiželjni kraljević Lala, Magda Szabó

Roman za djecu Tünder Lala (Znatiželjni kraljević Lala) Magda Szabó objavila je 1965. godine. U njemu kroz priču o neobičnom vilinskom kraljeviću Lali progovara o hrabrosti, prijateljstvu i otkrivanju vlastita identiteta. Ova knjiga jedno je od klasičnih djela mađarske dječje književnosti i do danas je obavezno štivo za mađarske osnovnoškolce, a 1981. prema njemu je snimljen i televizijski film.

Vilinska kraljica loše je spavala ovih dana. To nije bilo uobičajeno za vile: stanovnici Vilinzemlje bili su dobri spavači, a ni kraljica Iris nije se razlikovala od svojih sunarodnjaka, samo što su joj u posljednje vrijeme, otkako je s njezinim sinom bilo toliko problema, noći bile nešto nemirnije. Kako je kraljević Lala rastao, zadavao je sve više i više briga majci i svome odgajatelju.

Magda Szabó (1917–2007)

Magda Szabó bila je jedna od najznačajnijih mađarskih književnica 20. stoljeća. Rođena je u Debrecenu gdje je maturirala te studirala mađarski i latinski jezik. Po završetku studija radila je kao nastavnica, a potom u Ministarstvu vjera i obrazovanja. U književnosti se javila 1947. Dvije godine kasnije dobila je i svoju prvu književnu nagradu koja joj je odmah i oduzeta. Istog je dana dobila i otkaz u ministarstvu. Književni rad bio joj je zabranjen sve do 1959. kada objavljuje prva prozna djela. Napisala je više od pedeset književnih djela različitih žanrova – pjesama, romana, romana za djecu i mladež, drama, eseja, filmskih scenarija.Preveli s mađarskoga: Klara Beštak, David Pölhe i Magdalena Sivrić.Redaktura prijevoda Kristina Katalinić.