Moja su prava važna stvar!

Moja su prava važna stvar!

Anna Czerwińska-Rydel / Renata Piątkowska. Ilustracije Kasia Kołodziej. Preveo s poljskog Adam Agičić.

Dvije autorice, Anna Czerwińska-Rydel i Renata Piątkowska, poznate su poljske književnice za djecu i mlade. Hvale ih književni kritičari, a vole ih i djeca i roditelji. Tema kojom se autorice bave u ovoj knjizi jedna je od najvažnijih u suvremenom svijetu – to je tema dječjih prava.

Knjiga djeci pokazuje koja su njihova prava, obveze i privilegije. Za neka od njih sigurno znaju, a neka će tek upoznati zahvaljujući ovoj knjizi. Važno je da ih razumiju.

Zato autorice ne citiraju propise, već predstavljaju svakodnevne situacije u kojima se može primijeniti Konvencija o pravima djeteta. Prikazuju ih očima likova – roditelja, baka i djedova, teta na klupi u parku. Mnoge od opisanih priča ne zahtijevaju izrečenu poantu – ona se malenom čitatelju nameće sama.

Govoreći o ozbiljnim stvarima, na djeci razumljiv i prihvatljiv način, autorice ih potiču da saznaju više o svojim pravima, ali i obvezama. U pričama ima mjesta za ozbiljnost, trenutak promišljanja, ali i za smijeh.

Knjiga donosi 16 priča, naziva Mobitel, Treće dijete, Prava istina, Braća, Konjić Poni, Predstava… od kojih je svaka povezana s određenim člankom Konvencije o pravima djeteta.

Knjiga se može naručiti u web trgovini Srednje Europe na poveznici: https://srednja-europa.hr/proizvod/moja-su-prava-vazna-stvar/