Lea Deutsch Dijete glume, glazbe i plesa

Lea Deutsch Dijete glume, glazbe i plesa

Martina Bitunjac

Uskoro u Biblioteci Srednje Europe za mlade (13 +) izlazi iz tiska knjiga Martine Bitunjac Lea Deutsch – dijete glume, glazbe i plesa.

Lea Deutsch oduševljavala je publiku upečatljivim pjevanjem i plesom, a novinari su ju opsjedali. Mlada je glumica bila proglašena „čudom od djeteta“. Prvi je put na kazališne daske stala u dobi od samo pet godina, a na kulturnoj je sceni godinama pobuđivala iznimno veliku pozornost. Čak su i najstroži kritičari morali priznati da se pozornicom kretala na začuđujuće prirodan i samopouzdan način.

Sve se promijenilo u proljeće 1941.

Kratki život Lee Deutsch ne pripovijeda samo priču žrtve holokausta, već i priču iznimne glumice i njezina umjetničkog okruženja. To je priča o borbi za preživljavanje u neljudskim vremenima, o birokratima i zločincima odanima sustavu, ali i o ljudima koji su pokazali građansku hrabrost te se suprotstavili ustaškom režimu.

Lea i njezina obitelj vodili su neumornu bitku za preživljavanje, sve dok ona, njezina majka i njezin brat naposljetku nisu u svibnju 1943. uhićeni i deportirani u pravcu Auschwitza.