Dani europske baštine 2021. u Ludbregu – Predstavljanje knjige Priča o jednom Kaju

Dani europske baštine 2021. u Ludbregu – Predstavljanje knjige Priča o jednom Kaju

Petak, 17. rujna 2021., u 19:00, Atrij dvorca Batthyany, Ludbreg Organizatori: Knjižnica i čitaonica “Mladen Kerstner” Ludbreg, Grad Ludbreg i Srednja Europa za mlade – Sezam

Moderatorica: Edita Kutnjak-Zlatar

Jezik kao baština, pisci i ilustratori kao čuvari jezične baštine: znanstvena slikovnica Priča o jednom Kaju

Uloga pisaca i ilustratora u očuvanju jezične baštine vrlo je važna, a osobito kada se obraćaju djeci. Kako najmlađima predstaviti važnost jezične baštine kajkavskoga književnog jezika na kojem se objavljivalo čak 300 godina, a danas je gotovo zaboravljen, pokazat ćemo na Danima europske baštine 2021.

Znanstvena slikovnica Priča o jednom Kaju, uz vesele i zabavne ilustracije, pripovijeda priču o povijesti i korištenju kajkavskog jezika u Hrvatskoj. Kroz priču upoznajemo i različita područja korištenja jezika u kulturi, obrazovanju, znanosti i sl., a vodiči su nam manje ili više poznati autori i stvaratelji iz kajkavskoga govornog područja.

Čitatelji tako mogu saznati izraze i rješavati zadatke iz matematike, zabaviti se uz astrologiju ili pak pročitati epidemiološke savjete iz prve polovine 19. stoljeća na kajkavskom jeziku. Priču o jednom Kaju predstavit će Bojana Schubert, autorica, kroatistica sa Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU iz Zagreba, i Grgo Petrov, ilustrator, Studio Disegnat iz Zagreba.

Tekst čita: Aleksandar Horvat, pjesnik

Veselimo se vašem dolasku!